Lindvalls kaffe äldre byggnad

Om oss

I korsningen Kungsgatan/Strandbodgatan har Lindvalls rosteri gått varmt i snart fem generationer. Kunskapen, hantverket och den livslånga kärleken till kaffe har gått i arv och än idag produceras ett kaffe i absolut världsklass. Idag har Lindvalls kaffe cirka 20 anställda som arbetar med att köpa in, mala, rosta, paketera och leverera kaffe.

Vårt kaffe

Genom företagets långa historia har kärnan i verksamheten alltid varit densamma – att erbjuda en högkvalitativ produkt som smakar gott. Det innebär en respekt för bönorna och rosterikonsten, att ständigt utvecklas och att alltid arbeta för att din nästa kopp kaffe ska vara minst lika god som din förra. Kvaliteten får helt enkelt inte tummas på, vilket förklarar hur Lindvalls kaffe överlevt i över 130 år. De populära blandningar som finns i vårt sortiment idag består av kaffebönor från handplockadeproducenter och plantager – inklusive vår egen plantage i Colombia. Genom noggrant utvalda bönor, förfinad rostningsteknik och kvalitetssäkring genom varje steg i processen kan vi stolta njuta av vårt kaffe varje dag.

Lindvalls kaffe bönpåsar

Berättelsen om Lindvalls kaffe

Berättelsen om hur Lindvalls kaffe kom till grundar sig i såväl viljestyrka som romantik. Den unge Eric Lindvall lämnar på 1880-talet hembygden i byn Undenäs i Västergötland för att söka arbete. Han vandrar norrut och hamnade i Tierp. Där förälskade han sig i skomakardottern Josefina. De gifter sig och 1891 startar de tillsammans en kolonialvaruhandel med kryddor, te och kaffe.

Eric och Josefina är lyckliga tillsammans, affärerna går bra och de får sex barn. 1912 bestämmer de sig för att utveckla affärsrörelsen då den stora kärleken för kaffe började ta alltmer plats. Då flyttar familjen från Tierp till Uppsala. Vid korsningen Kungsgatan/Strandbodgatan alldeles intill järnvägen köper paret en tomt. Här uppfyller Eric och Josefina sina drömmar och ett nytt kafferosteri börjar ta form.

Hållbart kaffe certifieringar

Fokus på hållbarhet och framtid

Med fokus på framtiden har vi på Lindvalls kaffe tagit en ledande roll när det gäller hållbarhet. Genom ett nära samarbete med våra odlare kan vi säkerställa ekologiskt ansvarsfulla metoder, omsorg för miljön och en rättvis kaffeproduktion. Vi vet att fokus på hållbarhet och kvalitet är en absolut nödvändighet för att vi ska kunna njuta lika mycket av vår kaffekopp även i framtiden.

Fem generationer av
kafferostning

Eric Lindvall, VD 1918–1948

Aktiebolaget Eric Lindvall sålde mycket mer än bara kaffe – men det blev snart verksamhetens mest betydelsefulla produkt. Trots stor konkurrens mellan grosshandlare, ransonering och en tuff efterkrigstid kunde verksamheten under Eric Lindvalls tid bland annat bygga ut rosteriet, öppna filial i Gävle och släppa den välkända Vegablandningen och Mocca 77 med en banbrytande förpackningslösning som ledde till att företagets omsättning i Uppsala fördubblades år 1946.

Knut Lindvall, VD 1948–1964

Erics son Knut Lindvall var långt innan sin VD-post en mycket viktig person inom företaget. Exempelvis var det han som drev på beslutet att avveckla grossistverksamheten i Uppsala och i stället satsa på att uppföra ett helt nytt rosteri. Knut Lindvalls stora engagemang och affärsstrategiska beslut gjorde att Lindvalls utvecklades såväl tekniskt som produktmässigt – med kryddblandningar, konditoriprodukter och såklart nya kaffeblandningar.

Hans Lindvall, VD 1964–1997

När Hans Lindvall tog över företaget från sin far befann sig Lindvalls i ett svårt ekonomiskt läge. För att behålla och öka sina marknadsandelar tvingades Lindvalls till viktiga nyinvesteringar och innovationer för att ta vara på den ökade kaffekonsumtionen. Stora satsningar på smartare paketering förlängde kaffets hållbarhet och effektivare transportlösningar ledde till att hela verksamheten kunde koncentreras till Uppsala. Under kungabröllopet 1976 var det Lindvalls kaffe som serverades till kungaparet och gäster.

Ulf Lindvall, VD 1997–idag

Ulf Lindvall påbörjade sin karriär på Lindvalls dotterbolag Thorell & Persson, men valde snart att satsa på kaffeproduktionen. Under sin tid som ansvarig för marknad och försäljning ökade Lindvalls omsättning påtagligt – bland annat fyrdubblades Lindvalls marknadsandelar i Sverige. Under Ulfs tid som VD har Lindvalls kaffe bland annat släppt många uppskattade kaffeblandningar, erhållit Fairtrade-certifieringar och köpt egen kaffeplantage i Colombia.

Niclas & Marcus Lindvall

Bröderna Niclas och Marcus Lindvall, Produktionschef tillika 1:e Rostmästare, representerar den femte generationen av kafferostning. De, precis som systern Frida Lindvall och mamma Gabriella Lindvall, arbetar idag på det familjeföretag som format hela släkten Lindvall – inte bara i det rakt nedstigande VD-ledet utan även för ett stort antal andra släktingar och familjemedlemmar.

Kontakta oss

    Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.